Discover
Menu
Smaki z Piemontu
Wieczór degustacyjny z muzyką włoską jedzeniem i winem, w którym to zabiorę was do malowniczej krainy Piemontu.
1 Set
Jedna z najbardziej znanych włoskich przystawek – vitello tonnato (tradycyjna cielęcina z sosem z tuńczyka), której delikatny smak ładnie balansuje się z lekkim i świeżym winem Gavi. Wino to z bukietem świeżych jabłek, kwiatów rumianku, jak również delikatnej kwasowości, będzie idealnym kompanem do tego dania.
2 Set
Risotto na bazie wina Barolo. To jedna z regionalnych potraw, która swoją prostotą, a zarazem wykwintnością potrafi uraczyć każde podniebienie. Danie to, serwawać będziemy w połączeniu z winem Barberę d’Alba, które charakteryzuje się intensywnym bukietem dojrzałych owoców leśnych z nutami czarnej trufli oraz prażonych orzechów laskowych.
3 Set
Ręcznie cięty Tajarin z sosem Ragu oraz serem Parmegiano Reggiano. To 40-to żółtkowy makaron określany jako piemonckie Linguini. Nieodłącznym dodatkiem tej potrawy jest twardy ser Parmegiano Reggiano oraz wspaniałe czerwone, regionalne wino, takie jak Langhe Nebbiolo.
4 Set
Sorbet z limonki i proseco.
5 Set
Piemont słynie z hodowli bydła rasy razza piemontese, dlatego na danie główne polecamy duszoną cielęcinę w winie Barolo Cannubi z sezonowanymi warzywami. Mięso to duszone jest przez 9-11 godzin w jednym z najlepszych win Piemontu, Barolo. Tak, jak godna jest ta potrwa, tak też godne wino powinno znaleźć się w naszych kieliszkach. Barolo Cannubi to wino o bardzo złożonym wachlarzu nut wiśniowych, kwiatowych, egzotycznych przypraw oraz tostów.
6 Set
Galaretka zrobiona z Moscato d’Asti w połączeniu z owocami oraz musem waniliowym.
W połączeniu z kieliszkiem schłodzonego Moscato, jest ukoronowaniem jakże królewskiego posiłku.
Polecam i zapraszam Chef Tomasz Smoczyk